Föreningar

Det finns många aktiva föreningar i Berg socken. Här är de flesta listade.

Bergs hembygdsförening

Hembygdsföreningen har en omfattande verksamhet i Berg med många medlemmar. Verksamhetens centrum är hembygdsgården strax öster om Bergs kyrka. Där finns en mangårdsbyggnad, ladugård och loftbod. Varje by har ett roteombud och hembygdsföreningen ansvarar för utgivandet av Bergkrönikan, en populär hembygdsbok som kommer ut varje år.

För mer information och kontakt läs på Bergs hembygdsförenings hemsida.

Bergs Rödakorsgrupp

Berg ingår i Växjö Röda korskrets, men har en aktiv grupp i Berg. Deras huvuduppgift är att anordna den traditionella adventsfesten med luciatåg i Bergs bygdegård. Röda korset ingår i ett världsomspännande nätverk och arbetar för ett medmänskligt samhälle präglat av solidaritet och tolerans.

Kontaktperson: Kristina Krantz tel. 0470-75000

Bergs scoutkår NSF

Berg scoutkår har verksamhet i tre avdelningar:

  • spårarscouter för er i åk 2-3,
  • upptäckarscouter för er i åk 4-5 
  • äventyrarscouter för er i åk 6-8.

De har träffarna i scoutstugan i Björka, men åker också på hajker och läger.

För mer information och kontakt läs på Bergs scoutkårs hemsida.

Bergs skytteförening

Bergs skytteförening är en aktiv förening inom luftgevärs- och jaktskytte. En 300 m lång skjutbana i Furuledet samt en ny digital luftgevärsbana i Bygdegården. För mer information och kontakt läs mer på www.bergskf.se.

Bergsjöns m. fl. sjöars fiskevårdsområdesförening

Fiskevårdsområdesföreningen ansvarar för tillsyn och vård av fiskevatten i bl a Bråtasjön, Lädjasjön, Bergsjön och Löjesjön.

Fiskekort och båtuthyrning – se Fiskekort

För karta över fiskevårdsområdet samt övrig relevant information hänvisas till Fiskekartan.se.

Övrig information kontakta Peter Gustavsson, Holkastorp, telefon 070-3034602.

Bergslunds bygdegårdsförening

Bergslunds bygdegårdsförening är en aktiv förening som arrangerar olika typer av aktiviteter och kulturevenemang för bygden så som konserter, teaterföreställningar, gympaträning, hantverksträffar, föreläsningar, dans och växtloppis.

Kontakt till styrelsen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-941 18 81, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontakt för uthyrning: Bosse och Linnea Ivarsson 076-830 82 48, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information se vår Facebook-sida.

Bergslunds GOIF

Berglsunds GOIF är en förening med långa anor. Nu fylls den med nytt liv och engagemang. Ambitionen är att göra platsen som föreningen äger till en samlingspunkt i byn där stor som liten kan träffas, umgås och ha roligt.  

För mer information kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0768-167 404 eller gå med i vår Facebookgrupp.  

Bredband i Berg Norra

Bredband i Berg Norra förser norra delen av socknen, Lädja med omnejd, med bredband. 

Övriga delar av socknen har bredband på annat sätt.

För mer information läs Bredband via fiber.

 

Föräldrakooperativet Bergslund

Kooperativet är Bergs största arbetsplats med 8 anställda. Föreningen har en stabil ekonomi och en väl inarbetad organisation med en trogen personalstyrka. Antalet medlemsfamiljer har de senaste åren legat mellan 25-30 stycken och antalet inskrivna barn i verksamheten 35-45 stycken. För mer information läs om förskolan.

Lädja badplatsförening

I Lädja finns en byförening som har som syfte att underhålla badplatsen, vårda kulturminnen som Lädja gamla skola samt värna om medlemmarnas övriga trivsel, kultur och välbefinnande.

För medlemsskap eller andra frågor kontakta:
Ordförande Stephanie Tiedt 070-428 95 19 eller Kassör Pierre Ståhl 070-688 75 20.

Lammhults ridklubb

Lammhults ridklubb har sitt säte i Slätthult. Klubben har en omfattande ridskole- och tävlingsverksamhet med stöd av BUS - ungdomssektionen och tävlingssektionen. Klubben anordnar även läger och klubbhoppningar.

För mer information och kontakt Lammhults ridklubbs hemsida.

Musik i Berg

Föreningen Musik i Berg bildades 2021. Föreningens syfte är att i Berg socken arrangera konserter och musikevenemang inom olika genrer. 

För mer information läs på Musik i Bergs hemsida eller kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka

Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka har som uppgift att förvalta och utveckla författarinnan Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg. Varje år arrangeras en sommarutställning med guider på plats. Gruppvisningar kan beställas. 

För mer information läs på Stiftelsens hemsida

Stiftelsen Gustafs Bjursjö

Stiftelsen Gustafs Bjursjö förvaltar fastigheten Bjursjö 1.1 med skog och kulturlandskap i syfte att vidmakthålla det 1950-talslandskap som tidigare ägaren Gustaf Andersson övertagit och fortsatte förvalta.

Torsten och Maria Magnussons stiftelse

Torsten och Maria Magnussons stiftelse har som ändamål dels att ekonomiskt stödja eftergymnasial utbildning för ungdomar och dels att ge diakonalt ekonomiskt bidrag i Lammhult, Berg, Asa och Aneboda.

För mer information läs på stiftelsens hemsida.