Sockenfest och invigning av vägen över Svinamasebro lördag 14 september

I september kommer gång- och cykelstigen från bygdegården till Björkängen att vara klar. Vi inviger den och firar med aktiviteter för hela familjen mitt på dagen och fest för  de vuxna på kvällen. Hela programmet här.

Sockenfest i Berg

med invigning av vägen över Svinamasebro!

Lördagen den 14 september, kl 10.30- 14 samt fest kl 19.

 

Hålltider

Kl 10.30– 12    Barnens kafé i bygdegården. Visning av gymet m m.

Kl 11.30           Högtidlig invigning av gångvägen Svinamasebro.
                         Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Otto Lindlöf tillsammans med barnen på Bergslunds förskola. Bygdegården.

Ca Kl 11.45     Start för Rotebudkaveln från bygdegården. Få ihop ett lag, med grannarna I roten eller familjen eller kompisgänget. Spring, gå eller hoppa hur du vill, på egen hand eller tillsammans med andra, huvudsaken är att du håller igång ditt lag utmed Svinamasebro (den nya gångvägen) under två timmar. Priser lottas ut! Målgång vid Björkängen. Anmälan på plats.

Kl 12-14            Aktiviteter på Björkängen för stora och små. Grillen är tänd, ta med egen picknick eller köp en korv att grilla på plats! Käpphästhoppning, bygge av fågelholkar m m.

Ca kl 13            Fotbollsmatch mellan vuxna och barn.

Som ni ser kommer vi att starta dagen vid Bergs bygdegård för att sedan röra oss mot Björkängen (gamla fotbollsplanen). Fika I bygdegården och därefter finns möjlighet att grilla på Björkängen om man har med sig egen picknick eller köper en korv på plats.

 

Arr: Bergs sockenråd tillsammas med Bergslunds bygdegårdsförening, Bergslunds Goif och Bergslunds föräldrakooperativ

 

Kvällens program I bygdegården kl 19:

FEST med The Mats

Om någon saknade puben på Bergveckan så ordnar nu sockenrådet istället en SOCKENFEST med The Mats. Det blir medelhavsbuffé från Ingrid Brentel, mycket musik och underhållning, en del överraskningar – och framför allt en möjlighet att träffa andra sockenbor och prata!!!

Festen är I bygdegården med start kl 19 och kräver anmälan (för matens skull, begränsat antal platser!)

Pris: 250 kronor per person

Anmäl dig till sockenrådet (Kerstin): Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070,6538516 senast måndag 9 september.

 

 

Hur fungerar då rotebudkaveln?

Tanken är att bilda lag, kanske rotevis, eller med familjen eller grannar. Budkaveln går sedan inom laget I två timmar. Någon från varje lag, en eller flera, ska hela tiden röra sig på banan som är den nya gångvägen Svinamasebro. Man kan gå I vilken takt man vill, eller springa – det är ingen tävling. Gångvägen är ca 800 meter. Man kan fördela tiden hur man vill inom laget, alla behöver alltså inte gå lika långt. Priserna lottas ut!

 

Bygdegårdsföreningens programpunkter , kl 10.30-12: Inför invigningen av vägen så håller Barnens kafé öppet I bygdegården. Gymmet som är ombyggt visas också m m.

Bergslunds GoIF:s programpunkter, kl 12-14: Vi tänder eldstaden – den som vill grilla tar med egen picknick eller köp en korv att grilla på plats. Käpphästhoppning med spontana utmaningar ryttarna emellan. Bygge av fågelholk – snickra och häng I träd på Björkängen eller betala 150 kronor och få med holken hem. Fotbollsspel och match kl 14 – barn mot vuxna!

 

Varför heter det Svinamasebro?

Den nya gång- och cykelstigen mellan Bergs bygdegård och Björkängen är har fått namnet Svinamasebro. Det är ett gammalt namn för platsen som sockenrådet valt att fånga upp igen.

Varför det heter så beskrivs I Bergs krönika från 1952. Om bakgrunden är sann eller inte ska vi låta vara osagt, men namnet har i alla fall använts i alla tider av Bergbor och vi hoppas att namnet på det här sättet ska leva vidare.

Ur krönikan: ”…Då hände det mer än en gång, att man stannade kvar på gästgiveriet till sent på kvällen eller kanske natten. Då man sent omsider skulle hem, kanske åtskilligt påstruken och främst bland dessa de som skulle åt Lädja by och passera den säkert då mycket dåliga vägen, strax väster om nuvarande kyrkan, där det förr fanns kavelbroar, att man kom för nära utmed kanten av dessa och ramlade i kärret och icke kunde taga sig upp därifrån förrän långt fram på natten eller dagen efter, utan låg där och masade i gyttjan liksom svin. Till följd härav skall namnet över kärret »Svinamasebro» ha uppstått. …”